În primă fază, apar acele vergeturi roşii sau roz-violaceu care sunt cunoscute ca vergeturile prospete sau recente, pe când cele mature, vindecate cum se mai numesc, sunt cele care au dobândit o culoare alb-sidefat şi sunt mai greu de observat. O piele deschisă va fi întotdeauna defavorizată şi va pune în evidenţă acele vergeturi roşii, ce apar cel mai adesea pe piept, subaxilar, pe muşchi, abdomen, lângă axile, pe fese, pe picioare sau pe muşchiu dorsal şi pe partea superioară a braţelor.

Datorită unor pierderi care se produc la nivelul ţesutului dermal, în masa conjunctivă pielea se întinde la maxim şi atunci rezultă aceste cicatrici, sub formă de vergeturi roşii.

Vergeturile recente sunt roşii

Stretch Marks On The BodyConform termenilor medicali, vergeturile sunt denumite striae distensae, striae atrophicans, stria rubra, care sunt de fapt vergeturi roşii şi striae alba, cunoscute ca şi vergeturile albe. Ca să nu fie încurcate, este bine de reţinut că vergeturile atât la femeile însărcinate, la adolescenţii aflaţi la pubertate sau la sportivii cărora le creşte brusc volumul muscular sunt de două feluri: vergeturi roşii-violaceu sau roz, cele nouă apărute, însă pe parcurs îşi schimbă aspectul în dungi alb-sidefate, uşor denivelate. De multe ori, vergeturile apar şi pe fondul unor factori genetici sau a unei schimbări radicale de greutate, datorită îngrăşatului sau slăbitului brusc.

Secretul pentru aceste vergeturi roşii este că, fiind recente, se pot trata mult mai uşor, fie prin folosirea unor creme abrazive sau bogate în vitamine. Diferenţa dintre vergeturile albe şi roşii este că, cele din urmă deşi nu pot fi vindecate în totalitate pot fi ameliorate prin utilizarea unor produse naturiste. În stadiul inicipient de vergeturi roşii, pacienţii au şansa ca să urmeze intervenţii clinice sau mai simplu, tratamente, deoarece atunci când devin albe, tratarea vergeturilor se complică.

Specialiştii recomandă ca pentru aceste vergeturi roşii să se aplice o hidratare zilnică a pielii, un tratament cu vitamina C sau acizi de fructe sau o alimentaţie sănătoase şi un consum mare de lichide, în cazul femeilor însărcinate.  De asemenea, tot pentru stadiul iniţial, s-a demonstrat că vergeturile roşii pot fi tratate şi cu peeling chimic şi tretinoin.

Vergeturi roşii, mai uşor de tratat decât cele mature-albe

Vergeturile, fie că sunt albe sau roşii afectează, în special, femeile şi, mai puţin, bărbaţii, adolescentele, femeile însărcinate sau pacienţii cu activitate adrenală puternică. Sub formă de striuri plate, dungi subtiri, ce pot fi chiar pruritice, vergeturile nou apărute sunt vergeturi roşii sau roz-violaceu. Odată cu trecerea timpului, vergeturile ajung să semene cu adevărate benzi de culoare albă şi devin neregulate, depresate şi mai neobişnuit sunt cu axul paralel cu toate liniile de tensiune din piele. Vergeturile albe sunt lungi şi late.

Pentru că marea problemă este că aceste vergeturi nu se vindecă, pacienţii caută cele mai bune remedii ca să prevină apariţia acestora sau să le trateze din faza incipientă. Şansa cea mai mare de ameliorare o au aceste vergeturi roşii, pe când o dată ce îşi schimbă culoarea şi devin albe, există puţine tratamente pentru vergeturile mature.

Pin It on Pinterest

Share This

Ce sunt vergeturile?

Vergeturi au fost si vor mai fi in continuare o mare problema in viata multor persoane. Cum poti scapa de ele?

 Introdu adresa te de email in campul de mai jos si apasa pe "Afla mai multe!"

You have Successfully Subscribed!