Ce sunt vergeturile?
Structura pielii este de asa natura incat in momentul cand cineva creste rapid, sau ia in greutate, tesutul pielii poate fi usor supraintins.
Colagenul este proteina care mentine elasticitatea tesutului dar, intr-un moment de crestere brusca, productia de colagen nu face fata acestor transformari.
Rezultatul in cazul unor persoane este dezvoltarea de cicatrici fine sub stratul superior al pielii. Aceste cicatrici poarte denumirea de vergeturi. Culoarea vergeturilor este la inceput roz, apoi rosu violet sau maro. Odata cu trecerea timpului vergeturile apar sub forma unor linii subtiri argintii.
Care sunt cauzele aparitiei vergeturilor?
Vergeturile pot aparea:
– Atunci cand fetele sau baietii, sufera o crestere brusca, mai ales in timpul pubertatii;
– La femeile insarcinate;
– La sportivi, mai ales daca fac exercitii de body building;
– In cazul persoanelor obeze;
– In cazul persoanelor care utilizeaza steroizi din motive medicale, timp de mai multe saptamani.
Structura pielii este de asa natura incat in momentul cand cineva creste rapid, sau ia in greutate, tesutul pielii poate fi usor supraintins.
Care sunt zonele in care vergeturile apar?
– La femei – pe sani, coapse, solduri, fund si abdomen
– La barbati – pe piept, coapse, solduri, fund, abdomen in cazul in care sunt obezi si pe brate in cazul in care ridica greutati, masa musculara dezvoltandu-se mult prea repede.
Pot fi vergeturile evitate?
Raspunsul este nu. Acestea nu pot fi evitate. Exista persoane care nu sunt supraponderale, mananca sanatos, folosesc creme pentru hidratare si tot au parte de aceste marci. Depinde de genele fiecarei persoane.
Ce puteti face?
De-a lungul timpului vergeturile devin mai putin vizibile, datorita culorii argintii pe care o iau. Ceea ce trebuie sa faceti este sa aveti grija de pielea dumneavoastra:
– Mancati sanatos;
– Consumati apa suficienta pentru va hidrata organismul;
– Fiti activi;
– Protejati-va pielea de arsurile solare;
Cauzele aparitiei vergeturilor
Cauzele apariţiei vergeturilor sunt, potrivit medicilor, ruperea ţesutului conjunctiv, datorită unei întinderi rapide a pielii. De la factori genetici, efort fizic puternic, stări cu hipoglicemie, stres, obezitate, alimentaţie nesănătoasă, utilizarea de steroizi anabolizanţi, acestea ar fi factorii determinanţi care cauzează apariţia vergeturilor.
Factorii declanşatori:
Greutatea: pierderea bruscă sau creşterea în greutate
Sarcina: activitatea hormonală şi creşterea în greutate
Ereditatea: foarte multe persoane sunt predispuse genetic la vergeturi
Tipul de piele – în cazul pielii uscate elasticitatea este mai redusă
Hormonii, cauza principală
O mare parte dintre specialişti susţin că adevărata cauză a apariţiei vergeturilor o reprezintă hormonii. Datorită schimbării bruşte a volumului corporal, adică perioadelor de îngrăşare şi slăbire accelerată, hormonii noştri sunt produşi de către celule de grăsime. Atunci cînd ne îngrăşăm sau slăbim brusc sunt afectataţi hormonii din corp, dar şi pielea îşi schimbă aspectul.
Sarcina, pubertatea şi culturismul
Vergeturile apar, potrivit studiilor, la circa 80%-90% dintre femeile însărcinate, mai ales în luna a şasea sau a şaptea când burta creşte mai tare, iar pielea se întinde.
Medicii susţin că o altă cauză a apariţiei vergeturilor o reprezintă utilizarea cu intensitate a unor creme, practicarea culturismului, pubertatea la adolescenţă, obezitatea şi utilizarea corticosteroizilor topici. 70% dintre adolescenţi se confruntă cu vergeturi şi 40% dintre sportivi.
La femei, zonele unde vergeturile se instalează sunt coapsele, abdomenul, fesele, sânii, iar la gravide apar de cele mai multe ori în ultimul trimestru, la nivelul abdomenului inferior. Pentru bărbaţi cauzele care pare să provoace vergeturi sunt sporturile practicate intens, în special de către profesionişti sau de cei care sunt specializaţi pe ridicarea de greutăţi şi dopajul cu steroizi anabolizanţi.
O alimentaţie iraţională şi necorespunzătoare, înfometarea sau curele de îngrăşat, lipsa vitaminelor sau a mineralelor din corp reprezintă o altă serie de factori ce cauzează tot mai des apariţia vergeturilor.
Medicii recomandă atît femeilor însărcinate, cât şi celor care se supun unui regim să consulte permanent specialiştii. Totuşi, mai multe studii arată că factorii şi cauzele apariţiei vergeturilor nu sunt cunoscute cu exactitate.
Ruperea ţesutului conjunctiv poate avea la bază şi o nutriţie deficientă şi un status hipersecretor la nivelul suprarenalelor. Situaţia proprice care permite dezvoltarea rapidă a vergeturilor este creşterea masei musculare, modificările de la nivelul taliei, eforturile îndelungate şi mesele neregulate. Deşi nu afectează sistemul imunitar, corpul sau sănătatea umană, vergeturile reprezintă una dintre cele mai mari ameninţări ale afecţiunilor pielii. Pentru că ne putem alege cu ele pentru totdeauna, recomandările medicilor sugerează ca înainte de prevenirea vergeturilor, să fim atenţi la cauzele care le determină.
Vergeturile la barbati
Vergeturile la bărbaţi este un subiect mai puţin discutat şi dezbătut decât în cazul femeilor, însă necesită o analiză separată, pentru că nici sexul masculin nu este scutit de aceste afecţiuni ale pielii. În ceea ce priveşte cifre exacte, studiile arată că peste 75% dintre femei sunt afectate de vergeturi şi circa 25% dintre bărbaţi, însă la pubertate, aproximativ 70% dintre adolescente şi 40% dintre băieţi fac vergeturi.
Exces de antrenament
Cunoscute ca nişte crăpături ale dermului, cu o lungime ce variază între 1 şi 10 milimetri, vergeturile la bărbaţi au de cele mai multe ori o culoare roşiatică, spre violaceu sau maro închis.
Atunci când vasele se contractă, vergeturile mature capătă o culoare alb-sidefat. Pentru că sunt vizibile, apar în zone ale corpului care pot fi expuse vederii, din cauza aspectului inestetic, vergeturile continuă să rămână unul dintre duşmanii tinerilor, încă din perioada pubertăţii.
Excesiv la băieţi sau bărbaţi, printre factorii care cauzează apariţia vergeturilor sunt tulburările hormonale, creşterea bruscă în greutate din timpul pubertăţii, creşterea taliei şi a construcţiei musculare. Cei mai vizaţi de vergeturi sunt bărbaţii care se expun unor antrenamente excesive, sportivii, profesioniştii care sunt specializaţi pe ridicarea de greutăţi şi cei care sunt dopaţi cu steroizi anabolizanţi.
Vergeturile bărbaţilor nu mai reprezintă o dilemă pentru culturiştii preocupaţi să îşi lucreze masa musculară, ce cunoaşte o creştere şi dezvoltare rapidă. Pieptul, braţele, axilele sunt zonele predispuse la vergeturi, în cazul sportivilor, iar la obezi ar fi fesele şi abdomenul, şoldurile, coapsele, gambele sau zona din interiorul braţelor. Cei obsedaţi de body-building au vergeturi pe iept sau braţe, iar la adolescenţi zonele vizate sunt umerii şi spatele. Totodată, cei care folosesc corticosteroizi prin tablete sau unguente se pot confrunta cu vergeturi.
Consumul excesiv de steroizi
Cele mai bune sfaturi pe care bărbaţii le pot urma pentru a preveni apariţia vergeturilor sunt evitarea stresului, a supraantrenamentelor, însă este imperios necesară evitarea folosirii steroizilor, în mod abundent. Având în vedere că aspectul estetic nu este neglijat nici de către bărbaţi, pentru unii vergeturile reprezentând un element de frustrare, medicii recomandă ca aceştia să îşi stabilească unele priorităţi.
Este bine de ştiut că folosirea steroizilor pot cauza apariţia vergeturilor prin două modalităţi: printr-o stimulare puternică a proceselor anabolice, provocând creşterea masei musculare sau prin secreţia suprarenaliene de cortizol şi rezultatul său. Salvarea culturiştilor şi a sportivilor în estomparea vergeturilor o reprezintă zincul, care poate reface structurile celulare, însă metodele de tratament nu se opresc aici.
La fel ca şi la femei, bărbaţii se vor confrunta cu această problemă toată viaţa, deoarece deşi pot fi estompate, vergeturile nu trec şi nu se vindecă. Îndoparea cu hormoni, body-buildingul, creşterea masei-musculare, creşterea în greutate sau schimbările de greutate sunt favorabile ruperii ţesutului cutanat şi a fibrei elastice. Sunt mai greu de controlat factorii genetici şi schimbările hormonale.
Dilemele culturiştilor
Vergeturile bărbaţilor rămâne o asociere pe care lumea o evită, în graba de a soluţiona problema dungilor roz-violacee sau alb siderfat la femei. Însă mulţi nu ştiu că o mare parte dintre culturişti apelează la sfatul medicului, mai ales, în cazurile în care, o dată instalate cicatricile, nu sunt hotărâţi să renunţe la antrenamente.
Dilemele pe care bărbaţii cu activitate sportivă le au, ar fi dacă există pericolul ca antrenamentele să cauzeze extinderea vergeturilor, dacă vergeturile din zona subsiori, ajunse la dimensiuni între 3 şi 5 centimetri se vor extinde din cauza antrenamentului la piept. Speciaiştii admit faptul că este nevoie de câteva luni ca acestea să se cicatrizeze. Ca să scape de coşmarul antrenamentelor şi a gândului că riscă să îşi schimbe aspectul pielii, medicii susţin că vergeturile pot fi prevenite de sportivi sau culturişti prin hidratarea pielii, folosirea unei alimentaţii sănătoase, îndemând la precauţie când vine vorba de creşterile şi scăderile bruşte de greutate. Întotdeauna înainte de antrenamente, bărbaţii trebuie să respecte paşii propuşi de medic, dacă vor să îşi păstreze pielea hidratată şi fără urme de circatrici.
Frecvente sunt la bărbaţi şi vergeturile în zona bicepsului şi a tricepsului, motiv pentru care culturiştii şi sportivii se plâng că atunci când fac antrenamente, vergeturile se învineţesc.
Pe aceste considerente, se recomandă ca înainte de antrenamente să fie masată zona afectată de vergeturi, hidratată chiar cu o cremă potrivită, dar şi renunţarea în a mai folosi steroizi. Vergeturile de pe biceps au ajuns un adevărat coşmar pentru bărbaţi, atât datorită aspectului inestetic, cât şi a nesiguranţei privind derularea sau încetarea unor expuneri la exerciţii fizice excesive.
În timp ce pentru femei, sarcina reprezintă o cauză la care nu sunt dispuse să renunţe, şi antrenamentele sunt pentru bărbaţi o plăcere, ce le provoacă cicatrici. Totuşi, antrenamentele dacă sunt continuate la acelaşi ritm şi dopajul cu steroizi pot afecta în continuare zonele cu vergeturi. Elancyl RETINOL sau Supliform sunt creme recomandate pentru estomparea vergeturilor. Dacă vor să nu renunţe la antrenamente din cauza acestor vergeturi, bărbaţii trebuie să îşi asume anumite riscuri, şi anume, extinderea cicatricilor în zonele sensibile, chiar schimbarea culorii spre învineţire. Tratamentele recomadate femeilor, precum operaţia cu laser, intervenţia chirurgicală, folosirea unor creme şi uleiuri speciale rămân valabile şi pentru bărbaţi.
Vergeturile si celulita
Recunoscute datorită aspectului inestetic şi a bătăilor de cap pe care le cauzează pacienţilor, vergeturile şi celulita au ceva în comun: pot fi observate cu ochiul liber în diverse zone ale corpului şi reprezintă coşmarul femeilor în special, dar şi al bărbaţilor, în unele cazuri. Când asociezi vergeturi şi celulită este ca şi cum ai alătura doi mari duşmani ai pielii şi ai frumuseţii. Atât vergeturile, cât şi celulita pot apărea începând de la tineri şi până la persoane în vârstă, care fie au o alimentaţie nesănătoasă, fie sunt supuşi stresului şi unei diete inadecvate, ce provoacă schimbări bruşte de greutate.
„Coaja de portocală”
Ca rezultat al unei acumulări de grăsimi în adipocite, ţesutul conjunctiv se alterează, structurile subcutanate şi fibrele de colagen se degradează, producând formarea celulitei.
Efectele sunt îmbătrânirea ţesutului conjunctiv prin acţiunea glucozei la nivelul fibrelor de elastină şi colagen, dar şi anumite tulburări în ceea ce priveşte circulaţia limfatică şi sanguină. La fel ca şi vergeturile, celulita poate fi uşor recunoscută datorită aspectului inestetic al pielii. Dacă vergeturile apar sub formă de cicatrici şi dunguliţe roz-violacee sau alb-sidefat, celulita devine vizibilă cel mai tare când strângi pielea între degete şi apare acel aspect de „coajă de portocală”
În timp ce vergeturile reprezintă o ameninţare atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, celulita nu se manifestă în mod normal la bărbaţi, indiferent că aceştia sunt obezi sau au un surplus de greutate. Vergeturi şi celulită sunt două probleme, pentru care medicii recomandă prevenirea lor, mai degrabă decât tratarea acestora.
Cauzele apariţiei celulitei
Chiar dacă mulţi tineri sau tinere nu ştiu, printre factorii care favorizează apariţia celulitei se numără şi cele circulatorii, cauzate de pantalonii prea strâmţi sau ciorapii cu bandă elastică, căldura şi expunerea prelungită la soare, şedinţele dese de ultraviolete, sporturile ce necesită eforturi fizice prea mari. De asemenea, o alimentaţie inadecvată şi deficitară, stresul, alături de factorii emoţionali, dereglările hormonale, lipsa acută de mişcare sau exerciţii fizice provoacă formarea sau extinderea celulitei, cunoscută datorită creşterii glicemiei şi a grăsimilor, dar şi datorită retenţiei de apă.
Celulita apare atât a pubertate, sub influenţa hormonilor sexuali, dar şi în timpul sarcinii şi a menopauzei. Consumul de tutun, cafea şi alcool reprezintă alţi factori ce pot accentua apariţia celulitei. Celulita are ca efecte asupra întregilor componenete ale ţesutului adipos, ca şi nervii, vascularizare, elastina şi fibrele de colagen.
Trucurile recomandate pentru a scăpa de celulită sunt dietele de detoxifiere, bazate pe un consum de legume, sucuri naturale sau fructe sau periajul uscat înainte de baie, ce presupune masarea corpului cu o perie rigidă.
Pentru a evita această celulită şi vergeturi, consumul mare de apă zilnic, masajul anticelulitic sau împotriva vergeturilor, evitarea de a mânca grăsimi sau combinaţiile de cartofi cu pâine.
Termoterapia, folosirea uno creme anticelulitice, masajul, drenajul limfatic, electrostimularea sau tratamentele corporale sunt câteva din metodele recomandate de medici pentru a scăpa de celulită. Produsele de alge marine fac miracole în opinia specialiştilor. S-au dovedit eficiente şi băile, în care adaugi ulei de rozmarin, cam două picături sau două de salvie. La îndemână ar mai fi şi acupunctura, tratamentele cu laser, ca şi în cazul vergeturilor, masajul electric. Când spunem vergeturi şi celulită, cei care se confruntă cu acestea ştiu că au nevoie de răbdare şi voinţă pentru a urma sfaturile specialiştilor, fiindcă acestea pot fi ameliorate abia treptat.
Celulita celor patru stadii
De fapt, celulita se referă la acea grăsime de sub piele care capătă un aspect neplăcut, la fel cum, în cazul ve
rgeturilor, pielea se întinde, iar fibrele e elastină se rup, lăsând loc unor dunguliţe roz, roşii sau alb-sidefat. Unele statistici arată că 25% dintre femeile care consumă anticoncepţionale au celulită, 12% din tinerele aflate la pubertate, 25% la menopauză, iar 20% după şi în timpul sarcinii.
Toţi cei care suferă de celulită ar trebui să ştie că există patru stadii: stadiul I, când celulita nu se resimte la palpare; stadiul II, când aspectul „coajă de portocală” se vede cu ochiul liber, fără să mai strîngi pielea şi apar aşa-zisele gropişe; stadiul III când apar acei noduli subcutanaţi şi stadiul IV, când corpul se desfigurează, iar picioarele seamănă cu un aluat dospit, stadiu în care circulaţia este grav afectată, iar la atingere pielea este dureroasă.